Actueel
Een professioneel en up-to-date casemanager weet wat er speelt in het vakgebied. Dit geldt voor kennis, voor inhoudelijke discussies, voor nieuwe dynamieken in de samenleving waarmee je in je gesprekken wellicht rekening moet houden. Op deze plek verzamelen we actuele onderwerpen die relevant zijn voor elke belangstellende. Als registerlid tref je in jouw persoonlijke omgeving nog meer aan op dit gebied.
Sociale veiligheid als basis voor verbinding binnen je organisatie
In een tijd waarin hybride werken en individualisering steeds normaler worden, is het voor medewerkers makkelijker om de verbinding met hun organisatie en collega’s kwijt te raken, schrijft HR Praktijk. Deze verbondenheid is echter noodzakelijk om stress te verminderen. Sociale veiligheid speelt hierbij een grote rol, terwijl sociale onveiligheid juist een belangrijke oorzaak van stress is. Dit thema staat daarom centraal tijdens de Week van de Werkstress (11-15 november).
Werkstress en mentale gezondheid op de werkvloer
De toename van stressklachten op de werkvloer is een groeiend probleem. Werken kan bijdragen aan je welzijn en biedt financiële onafhankelijkheid en voldoening. Toch kan werk ook voor stress zorgen. Werkstress vormt een serieuze bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Langdurige stress kan uitmonden in een burn-out of langdurig verzuim. Dit is niet alleen zwaar voor de werknemer zelf, maar heeft ook financiële gevolgen voor werkgevers en de samenleving als geheel.
Handreiking: Psychologische en sociale veiligheid op de werkvloer
Om een diverse en inclusieve werkomgeving te creëren, is het belangrijk om aandacht te besteden aan sociale en psychologische veiligheid. Deze vormen van veiligheid spelen een grote rol bij het verbeteren van de prestaties en de tevredenheid van medewerkers. SER heeft een handreiking beschikbaar gesteld over sociale en psychologische veiligheid. Je download deze onderaan dit artikel.
Sociale veiligheid is net zo belangrijk als fysieke veiligheid
Respect, jezelf kunnen zijn en vertrouwen tussen collega’s: dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is lang niet altijd het geval. Wat betekent een sociaal veilige werkomgeving precies? En hoe kun je als werkgever bijdragen aan meer sociale veiligheid? Mary Vos, bedrijfsmaatschappelijk werker bij Gimd (onderdeel van Zorg van de Zaak), geeft uitleg en praktische tips.
Sociale veiligheid is dit jaar het thema van de Week van de Werkstress
Deze week is het de Week van de Werkstress, en dit jaar staat het thema sociale veiligheid centraal. Sociale veiligheid op de werkvloer betekent dat iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn, zonder angst voor uitsluiting, pesterijen of discriminatie. Het gaat om een veilige, respectvolle werkomgeving waarin medewerkers op een gezonde manier met elkaar kunnen samenwerken.
De voordelen en risico’s van verzuimbonus als beloning
Een verzuimbonus kan ziekteverzuim verminderen door medewerkers te belonen voor aanwezigheid, maar het brengt risico’s mee, zoals besmettingen en ongelukken door zieke werknemers die toch werken. Ook juridisch is voorzichtigheid nodig om discriminatie te voorkomen, vooral bij chronisch zieken. Een weloverwogen aanpak is essentieel voor effectieve inzet.
Nieuwe tools voor suïcidepreventie door werkgevers beschikbaar
113 Zelfmoordpreventie lanceerde nieuwe tools voor werkgevers om suïcidepreventie onder werknemers te bevorderen. Deze hulpmiddelen, inclusief een handreiking voor verzuimbegeleiding en een samenvatting voor beleidsmakers, helpen HR-professionals en leidinggevenden om suïcidale signalen bij medewerkers te herkennen en bespreekbaar te maken.
De complexiteit van werkprikkels bij arbeidsongeschiktheid
De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) stimuleert arbeidsdeelname van deels arbeidsongeschikten, maar hun deelname blijft laag. Oorzaken zijn gezondheidsbeperkingen, afgenomen vaardigheden, terughoudendheid van werkgevers en de complexe WIA-regelgeving, die vaak niet goed begrepen wordt.
Arbeidsconflict bij de Domtoren: fouten van de gemeente Utrecht op een rij
Bijna twee jaar lang stonden de gemeente Utrecht en Jaap van Engelenburg, beheerder van de Domtoren, lijnrecht tegenover elkaar in een arbeidsconflict. Uiteindelijk oordeelde de rechter hard over het optreden van de gemeente, is te lezen op RTV Utrecht.
OVAL steunt vereenvoudiging van regels voor langdurig zieken
OVAL steunt het kabinetsplan om regels voor langdurig zieken te vereenvoudigen door eerst passend werk te zoeken vóór een medische keuring. Dit vermindert administratieve lasten en bevordert re-integratie. OVAL benadrukt kwaliteitsnormen en pleit voor gelijke kansen en samenwerking tussen werkgevers, re-integratiebureaus en de overheid.
Het brein als basis voor gedrag
Wardell Amerika, neuroloog, benadrukt het belang van het begrijpen van de werking van het brein om veilig gedrag te bevorderen. Hij pleit voor intrinsieke motivatie en een positieve veiligheidscultuur op de werkvloer. Groepsgedrag en snelle beslissingen kunnen leiden tot onveiligheid, maar bewuste keuzes verbeteren de veiligheid.
RNVC heeft bijgedragen aan de nieuwe publicatie
De publicatie Samen werken aan preventie, opgesteld door RNVC en beroepsverenigingen, onderzoekt hoe deskundigen in de arbozorg samenwerken en waar verbeteringen mogelijk zijn. Het rapport identificeert kansen, zoals betere samenwerking tussen preventie- en re-integratieprofessionals, en roept op tot subsidieaanvragen voor projecten die deze samenwerking versterken en beroepsziekten voorkomen.