Actueel
Een professioneel en up-to-date casemanager weet wat er speelt in het vakgebied. Dit geldt voor kennis, voor inhoudelijke discussies, voor nieuwe dynamieken in de samenleving waarmee je in je gesprekken wellicht rekening moet houden. Op deze plek verzamelen we actuele onderwerpen die relevant zijn voor elke belangstellende. Als registerlid tref je in jouw persoonlijke omgeving nog meer aan op dit gebied.
RNVC heeft bijgedragen aan de nieuwe publicatie
De publicatie Samen werken aan preventie, opgesteld door RNVC en beroepsverenigingen, onderzoekt hoe deskundigen in de arbozorg samenwerken en waar verbeteringen mogelijk zijn. Het rapport identificeert kansen, zoals betere samenwerking tussen preventie- en re-integratieprofessionals, en roept op tot subsidieaanvragen voor projecten die deze samenwerking versterken en beroepsziekten voorkomen.
Wees alert op de risico’s wanneer je een tijdelijk contract tussentijds opzegt
Een tussentijds opzegbeding in een tijdelijk contract voorkomt financiële risico’s bij voortijdige beëindiging. Zonder zo’n clausule kan een werknemer bij vroegtijdig vertrek een schadevergoeding aan de werkgever verschuldigd zijn. Dit benadrukt het belang van duidelijke afspraken en bewustzijn van de rechten en plichten binnen arbeidscontracten.
Werven van werknemers leidt tot rechterlijk verbod
Negen werknemers verlaten hun werkgever om bij dezelfde nieuwe werkgever aan de slag te gaan. Er wordt een rechterlijk verbod opgelegd aan twee ex-werknemers en de nieuwe werkgever om verdere wervingen te doen, wegens schending van contractuele verplichtingen. Flinke dwangsommen ondersteunen deze uitspraak.
KLM gebruikt VR-brillen om personeel te ondersteunen bij terugkeer na langdurig verzuim
KLM helpt personeel met VR-technologie bij hun terugkeer na langdurig verzuim. De VR-bril simuleert werkervaringen, zoals vluchten en hotelverblijf, om spanning te verminderen. Onder begeleiding van een psycholoog wordt de terugkeer soepeler. Deskundigen benadrukken dat ook de werkomgeving aangepakt moet worden voor succesvolle re-integratie bij psychisch verzuim.
Rapport: Trends in kwaliteit van de arbeid 2014 – 2022
Tussen 2014 en 2022 blijven de meeste indicatoren voor arbeidskwaliteit stabiel, met enkele kleine verschuivingen. Burn-outklachten en ziekteverzuim nemen echter toe. Laagopgeleiden en werknemers in fysieke beroepen ervaren consistent slechtere arbeidsomstandigheden, wat wijst op blijvende ongelijkheid. Gerichte maatregelen zijn nodig om deze verschillen aan te pakken.
Veel jongeren hebben moeite met gestructureerd werken door korte spanningsboog
Uit onderzoek blijkt dat jongere generaties minder gestructureerd werken en voorkeur hebben voor individueel en digitaal werken, terwijl oudere collega’s teamwerk en face-to-face contact verkiezen. Jongeren focussen meer op persoonlijke ontwikkeling, terwijl humor belangrijker is voor ouderen. Deze verschillen bieden organisaties kansen voor betere ondersteuning.
Werkgevers willen meer banen voor mensen met een beperking
Werkgevers willen met een nieuwe actieverklaring meer banen creëren voor mensen met een beperking. Tijdens de Paralympische Spelen overhandigen ze deze aan staatssecretaris Nobel. De banenafspraak uit 2013 blijft achter, maar er is veel potentieel voor verbetering. NOC*NSF roept op om te focussen op mogelijkheden in plaats van beperkingen.
Webinar UWV maatregel WIA-beoordeling ‘praktisch beoordelen’
Sinds juli 2023 past het UWV de maatregel ‘praktisch beoordelen’ toe bij WIA-beoordelingen voor werknemers die volledig of gedeeltelijk actief zijn in passend werk. Deze maatregel is bedoeld om de wachttijden voor WIA-beoordelingen te verkorten en het beoordelingsproces efficiënter te maken, zonder in te leveren op zorgvuldigheid. Dit biedt zowel werkgevers als werknemers meer duidelijkheid en kan de doorlooptijd van een WIA-aanvraag aanzienlijk versnellen.
UWV keert bijna 3 miljard uit voor compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid
Sinds 2020 heeft het UWV 185.289 aanvragen ontvangen voor de compensatie van transitievergoedingen bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Deze regeling compenseert werkgevers wanneer zij na twee jaar een werknemer moeten ontslaan vanwege ziekte. Tot juni 2023 heeft het UWV bijna 3 miljard euro uitgekeerd, met een gemiddelde compensatie van € 18.534,95 per aanvraag. De regeling is ook met terugwerkende kracht toegepast voor dienstverbanden die na 1 juli 2015 zijn beëindigd.
UWV, maak Long COVID-patiënten niet zieker
De huidige aanpak van het UWV en bedrijfsartsen ten aanzien van Long COVID-patiënten schiet ernstig tekort. De medische wereld moet erkennen dat postvirale ziektes zoals Long COVID een serieuze bedreiging vormen voor de gezondheid en het herstelvermogen van patiënten. Het is tijd voor een aanpak waarin de patiënt écht centraal staat en waarin medische feiten de doorslag geven, niet de persoonlijke interpretaties van artsen.
UWV onderzoekt fouten in WIA-uitkeringen
Uitkeringsinstantie UWV onderzoekt fouten in de berekening van tienduizenden WIA-uitkeringen. Veel mensen hebben mogelijk jarenlang te veel of te weinig uitkering ontvangen. Het onderzoek volgt na berichtgeving van het AD, aldus NOS. Reactie UWV Het UWV erkent de druk...
Het belang van werken bij psychische klachten
Psychische klachten vormen tegenwoordig een belangrijke oorzaak van arbeidsverzuim, is te lezen op Medisch Contact in een column van Esther Fenema. Veel werknemers die te maken krijgen met psychische aandoeningen, zoals depressie, worden vaak langdurig...