Werkstress en mentale gezondheid op de werkvloer

nov 14, 2024 | Nieuws

De toename van stressklachten op de werkvloer is een groeiend probleem, schrijft TNO. Werken kan bijdragen aan je welzijn en biedt financiële onafhankelijkheid en voldoening. Toch kan werk ook voor stress zorgen. Werkstress vormt een serieuze bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Langdurige stress kan uitmonden in een burn-out of langdurig verzuim. Dit is niet alleen zwaar voor de werknemer zelf, maar heeft ook financiële gevolgen voor werkgevers en de samenleving als geheel. 

Het aantal werkgerelateerde mentale klachten stijgt al jaren. Daarnaast veranderen maatschappelijke en technologische ontwikkelingen de inhoud en manier van werken, wat invloed heeft op hoe mensen hun werk ervaren. De gevolgen hiervan zijn nog niet volledig in kaart gebracht.

Omgaan met werkstress en veranderingen

Binnen het programma Work Changes & Wellbeing onderzoekt TNO de oorzaken van toenemende werkgerelateerde klachten. Ze ontwikkelen interventies die werkgevers en werknemers ondersteunen bij het verminderen van risico’s op werkstress, zoals een structurele disbalans tussen werkdruk en de mogelijkheden om hieraan te voldoen. Ze brengen ook in kaart hoe toekomstige veranderingen het werk beïnvloeden en hoe organisaties hierop kunnen inspelen. Dit doen ze op basis van wetenschappelijk onderzoek en in samenwerking met de praktijk, met oog voor sectorspecifieke uitdagingen en innovatieve benaderingen.

De impact van veranderingen in kaart brengen

De arbeidsmarkt verandert continu door factoren als krapte, globalisering, hybride werken en de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). TNO onderzoekt de korte- en langetermijneffecten hiervan en kijkt hoe individuen, organisaties en de maatschappij hiermee om kunnen gaan voor langdurig gezond werk in Nederland. Door expertise op het gebied van psychosociale, gedragswetenschappelijke en technologische ontwikkelingen te combineren, evalueren ze de impact van deze veranderingen op het welzijn van werkenden.

Geavanceerde data-analyse en innovatieve meetmethodes

Met behulp van grote datasets, zoals de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA, TNO/CBS), analyseren ze trends en ontwikkelen ze nieuwe manieren om gedrag en werkervaringen te meten. Ze kijken zowel naar algemene trends als naar dagelijkse fluctuaties via tools zoals de Stress Autisme Mate (SAM) app. Hierdoor kunnen ze specifieke stressfactoren en mogelijke oplossingen beter begrijpen.

Een brede blik door systeemdenken

Welzijn op het werk wordt beïnvloed door een complex samenspel van factoren, die ook buiten het werk kunnen liggen. Daarom past TNO systeemdenken toe in haar projecten. Dit helpt de onderlinge samenhang van cruciale factoren te begrijpen en duurzame oplossingen te ontwikkelen.

De Well@Work-monitor van TNO is een goed voorbeeld van een instrument dat inzicht biedt in het welzijn van individuen, teams en organisaties op verschillende domeinen. Deze monitor is ontwikkeld in samenwerking met organisaties binnen de Wellbeing Community.

Het vroegtijdig herkennen van stresssignalen

Binnen het project DESTRESS werkt TNO samen met een consortium, onder leiding van Amsterdam UMC, om stresssignalen vroegtijdig te herkennen. Door stresssignalen en de onderliggende oorzaken op verschillende niveaus slim te meten en met AI te analyseren, ontwikkelen ze tools die werknemers, werkgevers en arboprofessionals helpen om chronische stress te verminderen en uitval te voorkomen.

Samenwerken voor een gezonde werkvloer

Het aanpakken van complexe vraagstukken vraagt om samenwerking. TNO werkt met een breed netwerk van publieke en private partners om kennis te ontwikkelen en toe te passen. Ze luisteren naar de laatste ontwikkelingen op de werkvloer en organiseren de Kenniskring Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) om kennis uit te wisselen. Wil je meer weten of deelnemen? Neem contact op met TNO.

Praktische ondersteuning voor organisaties

Werkstress vraagt om samenwerking tussen leidinggevenden en werknemers. De Werkdruk Wegwijzer helpt organisaties om werkdruk beheersbaar te maken. Daarnaast biedt de Wegwijzer Seksuele Intimidatie ondersteuning bij het aanpakken van ongewenst gedrag op de werkvloer.

Doe mee voor een gezond werkend Nederland

TNO nodigt werkgevers, brancheverenigingen en publieke organisaties uit om samen bij te dragen aan een gezond werkend Nederland. Meer weten over wat wij doen of hoe jouw organisatie kan bijdragen? Neem contact op met TNO.