Sociale veiligheid is dit jaar het thema van de Week van de Werkstress

nov 11, 2024 | Nieuws

Deze week is het de Week van de Werkstress, en dit jaar staat het thema sociale veiligheid centraal. Sociale veiligheid op de werkvloer betekent dat iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn, zonder angst voor uitsluiting, pesterijen of discriminatie. Het gaat om een veilige, respectvolle werkomgeving waarin medewerkers op een gezonde manier met elkaar kunnen samenwerken.

Waarom is sociale veiligheid nu zo belangrijk?

In een tijd waarin veel medewerkers met verhoogde stress te maken hebben, zowel op als buiten het werk, is sociale veiligheid essentieel. Het ontbreken van een veilige werkomgeving kan de mentale druk verergeren, wat leidt tot meer verzuim en een daling in productiviteit en werkplezier. Zeker nu, in een hybride werkomgeving waarin collega’s elkaar minder fysiek zien, kan het risico op vervreemding en miscommunicatie toenemen.

De rol van de casemanager verzuim in sociale veiligheid

Sociale veiligheid binnen organisaties gaat niet alleen over het fysieke, maar ook over het mentale welzijn van medewerkers. Hierin speelt de casemanager verzuim een belangrijke rol. Casemanagers zijn opgeleid om patronen te herkennen in zowel individuele als organisatorische factoren die tot verzuim leiden, zoals psychosociale arbeidsbelasting.

Deze week besteden wij elke dag aandacht aan een ander aspect van sociale veiligheid. Doe mee en ontdek hoe we samen een veilige werkomgeving kunnen creëren!