Verzuimpreventie
Bij bouwbedrijf Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv – onderdeel van VolkerWessels – werken medewerkers vaak onder winterse omstandigheden. Hoe waarborgt het bedrijf hun veiligheid en gezondheid, en hoe draagt dit bij aan de preventie van verzuim? ‘Duidelijke kaders stellen en zorgen dat medewerkers weten welke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn,’ aldus KAM-manager Chanchal van der Mee in het artikel op SER.
Werken in de kou: risico’s en verzuimpreventie
VolkerWessels is actief in de bouw en infrastructuur en zet sterk in op preventie van verzuim door veilige en gezonde werkomstandigheden te creëren. Rottinghuis houdt zich vooral bezig met nieuwbouw, renovatie en verduurzaming in Noord-Nederland, waar weersinvloeden een grote rol spelen. ‘Kou, wind en neerslag maken buitenwerken zwaar. Daarom nemen we maatregelen om de impact op de gezondheid te beperken en zo uitval door ziekte te voorkomen,’ vertelt Van der Mee.
Een belangrijke stap in de preventie van verzuim is de voorbereiding. Zo begint veiligheid al op weg naar de bouwlocatie. ‘Als het glad is, kijken we niet of een medewerker te laat is. Veiligheid gaat voor alles.’ Daarnaast zorgt het bedrijf ervoor dat medewerkers goed uitgerust zijn met de juiste beschermingsmiddelen, zoals thermokleding, waterdichte schoenen en handschoenen.
Maatregelen voor veilig en gezond werken in de winter
Om verzuim preventie serieus aan te pakken, past VolkerWessels waar mogelijk de werkzaamheden aan de temperatuur aan. ‘We proberen gebouwen wind- en waterdicht te krijgen vóór de winter invalt. Lukt dat niet, dan zetten we tenten op om werknemers te beschermen tegen de kou,’ legt Van der Mee uit.
Daarnaast zijn er verschillende maatregelen om preventie van verzuim door kou-gerelateerde klachten te ondersteunen:
- Werknemers kunnen kiezen uit thermokleding, mutsen, warme sokken en handschoenen.
- Bij extreme kou wordt er in kortere periodes gewerkt, zodat medewerkers regelmatig kunnen opwarmen.
- De keten zijn verwarmd tot minimaal 21 graden, en warme dranken en soep worden regelmatig verstrekt om de lichaamstemperatuur op peil te houden.
- Regelmatige voorlichting en instructies over onderkoeling, valgevaar en veilig werken bij winterse omstandigheden.
Deze maatregelen verkleinen niet alleen de kans op ongelukken en gezondheidsklachten, maar dragen ook direct bij aan verzuimpreventie.
Toolbox winterweer: preventie begint met bewustwording
Een vast onderdeel van de wintervoorbereiding is de jaarlijkse toolbox winterweer. Tijdens deze bijeenkomst krijgen medewerkers uitleg over de risico’s van kou, zoals onderkoeling en bevriezingsgevaar. Ook wordt er aandacht besteed aan het veilig besturen van voertuigen in winterse omstandigheden. ‘Dit moment gebruiken we ook om medewerkers eraan te herinneren om op tijd warme kleding te bestellen,’ zegt Van der Mee.
Naast deze toolbox zijn er regelmatige gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers. ‘Tijdens onze maandelijkse managementbetrokkenheidsonderzoeken bespreken we verbeterpunten en kijken we naar extra middelen om het werken in de kou aangenamer én veiliger te maken,’ vertelt ze. Dit is essentieel voor de preventie van verzuim, omdat vroegtijdige signalering van ongemakken en gezondheidsklachten helpt om ziekte te voorkomen.
Flexibiliteit bij extreme weersomstandigheden
Het weer blijft een onvoorspelbare factor in de bouw. Om verzuimpreventie te ondersteunen, houdt VolkerWessels de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten via de brancheorganisatie Bouwend Nederland. ‘Bij code rood overleggen we of we later beginnen, een project tijdelijk stilleggen of medewerkers verplaatsen naar een overdekte werkplek,’ zegt Van der Mee.
‘Preventie van verzuim begint met een goede voorbereiding en een flexibele instelling. We kunnen het weer niet veranderen, maar we kunnen wél zorgen dat onze medewerkers gezond en veilig blijven werken,’ besluit ze.