Beroepsgeheim van de bedrijfsarts: bevestiging door de Hoge Raad

feb 10, 2025 | Nieuws

In een LinkedInpost van Hans Kamerbeek is het volgende te lezen.

Kan een bedrijfsarts gedwongen worden om in een rechtszaak te getuigen? De Hoge Raad heeft hier onlangs een belangrijke uitspraak over gedaan.

Een werkneemster beschuldigde de bedrijfsarts van een beroepsfout en stelde haar werkgever aansprakelijk. Tijdens de rechtszaak wilde ze de bedrijfsarts als getuige oproepen. Die weigerde, onder verwijzing naar zijn verschoningsrecht.

De Hoge Raad gaf hem gelijk: een bedrijfsarts heeft op basis van de Wet BIG een strikte geheimhoudingsplicht en daarmee een verschoningsrecht. Dit betekent dat hij niet verplicht kan worden om in een rechtszaak te getuigen.

Zijn er uitzonderingen? Ja, maar slechts in zeer beperkte gevallen. Alleen als de informatie strikt noodzakelijk is voor verzuimbegeleiding en re-integratie, kan er een opening zijn. Maar buiten die situaties blijft het beroepsgeheim onverminderd van kracht, zoals ook is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet.

Wat betekent dit concreet?

  • Het feit dat een werkgever een bedrijfsarts inschakelt voor een verplichte verzuimcontrole, maakt de situatie niet uitzonderlijk.
  • Niet alle werkzaamheden van een bedrijfsarts in het kader van verzuimcontrole vallen onder de uitzondering.
  • Dat er geen behandelrelatie is tussen bedrijfsarts en werknemer, maakt juridisch gezien geen verschil.
  • Zelfs als de werknemer toestemming geeft om bepaalde medische gegevens te delen, blijft het beroepsgeheim overeind.

Kortom: een bedrijfsarts hoeft vrijwel nooit te getuigen in een arbeidsrechtelijke zaak. En belangrijker nog: hij hoeft ook niet uit te leggen waarom hij dat niet doet.