Bij organisaties die al langere tijd inzetten op zeggenschap voor zorgprofessionals, groeit de werktevredenheid, schrijft Venvn. Zorgverleners voelen zich gehoord en nemen vaker zelf beslissingen. Dit leidt ertoe dat minder medewerkers overwegen hun baan op te zeggen. ‘Bij ons is de vertrekintentie met zestig procent gedaald,’ vertellen Trudy Geurts, verpleegkundig specialist en CNO, en haar collega Inge Roes, verpleegkundig specialist en voorzitter van het Kernteam Verpleegkundige Staf van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.
Actieve rol van zorgprofessionals
In het Slingeland Ziekenhuis (SZ) speelt het Kernteam Verpleegkundige Staf een belangrijke rol in het versterken van zeggenschap. ‘We zijn verder gegaan dan alleen adviseren. Verpleegkundigen denken actief mee, beslissen mee en nemen deel aan de uitvoering,’ leggen Geurts en Roes uit. In 2024 nam het SZ voor de tweede keer deel aan de Landelijke Monitor Zeggenschap.
Deze monitor, opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, meet jaarlijks de mate van zeggenschap die zorgprofessionals ervaren. Ook wordt gekeken naar hoe dit binnen organisaties formeel is vastgelegd. In 2024 vulden 22.034 zorgprofessionals de vragenlijst in.
Gezamenlijke besluitvorming als succesfactor
Uit de monitor blijkt dat organisaties die werken met het Shared Governance-model de meeste zeggenschap ervaren. Dit model houdt in dat alle lagen van de organisatie worden betrokken bij beslissingen. Geurts en Roes zien dat ook terug in hun ziekenhuis: ‘De Raad van Bestuur en het managementteam ondersteunen ons volledig. Die steun maakt een groot verschil. We werken samen en delen ons enthousiasme.’
Een belangrijke meting in de monitor is de vertrekintentie: het percentage zorgprofessionals dat overweegt te stoppen. In het Slingeland Ziekenhuis is dit met 60% gedaald, van 18,3% naar 7,9%. Dit toont aan dat langdurige inzet op zeggenschap loont.
Minder regeldruk, meer autonomie
De landelijke resultaten laten zien dat de behoefte aan meer zeggenschap groot blijft. In 2024 wenste 50% van de ondervraagden meer invloed, iets lager dan 52% in 2023. Het algemene rapportcijfer voor ervaren zeggenschap bleef 6,0, terwijl de ervaren autonomie licht steeg van 6,4 naar 6,5. Dit laat een positieve trend zien, maar er is nog werk aan de winkel.
Zorgprofessionals die al langer zeggenschap ervaren, voelen zich 8% meer betrokken dan een jaar eerder. Ook maken zij vaker gebruik van kwaliteitsregistraties om de zorg te verbeteren (+7%). Daarnaast ervaren steeds meer zorgverleners minder regeldruk en worden zij minder beperkt in zelfstandig beslissen (-7%).
Lees het volledige artikel hier.