Werkgevers kunnen nog veel meer doen om hun werkplekken toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, schrijft AllesoverHR. Dit stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een nieuwe actieverklaring willen deze organisaties de barrières op de werkvloer verminderen, zodat de arbeidsmarkt inclusiever wordt. Op zondag, tijdens de Paralympische Spelen in Parijs, overhandigen zij deze verklaring aan staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie).

De banenafspraak

Al jaren geleden hebben werkgevers, de overheid en maatschappelijke organisaties de handen ineengeslagen om mensen met een beperking betere toegang tot werk te bieden. In 2013 werd de zogenaamde ‘banenafspraak’ gemaakt, met als doel om tussen 2013 en 2026 zeker 125.000 reguliere banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoewel deze doelstelling ambitieus is, blijven de resultaten de laatste jaren achter. Hierdoor ligt er nu een voorstel op tafel voor aanpassingen aan deze afspraak.

Nog veel ruimte voor verbetering

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, ziet nog volop mogelijkheden om de banenafspraak te verbeteren. Volgens hem blijven de doelen echter relevant en moeten ondernemers onderzoeken wat zij kunnen doen om deze te behalen, zeker nu de arbeidsmarkt krap is. Hij moedigt ondernemers aan om verder te kijken dan de obstakels. ‘Ondernemers zijn mensen die denken in kansen, en niet in beperkingen’, aldus Vonhof.

Inspiratie van de Paralympische Spelen

Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs benadrukt Vonhof dat de prestaties van atleten met een beperking laten zien wat er mogelijk is. ‘Als we kijken naar wat deze sporters bereiken ondanks hun beperking, dan moeten wij in staat zijn om meer banen te creëren voor mensen die graag willen werken maar nu nog niet werken,’ stelt hij. Hij merkt op dat ondernemers nog vaak op zoek zijn naar een ‘schaap met vijf poten’, terwijl ze beter kunnen kijken naar wat iemand wél kan bijdragen.

Inclusieve werkplekken voor mensen met een beperking

De actieverklaring benadrukt ook het belang van praktische aanpassingen op de werkvloer. Denk hierbij aan het wegnemen van fysieke drempels voor rolstoelgebruikers, maar ook aan aanpassingen zoals speciale computerschermen voor mensen met een visuele beperking. Door deze aanpassingen kunnen bedrijven de werkplek beter toegankelijk maken voor iedereen.

NOC*NSF: focus op mogelijkheden, niet op beperkingen

Zo’n zeventig organisaties hebben zich inmiddels aangesloten bij de actieverklaring, waaronder ook sportkoepel NOCNSF. Zij hopen dat de prestaties van Nederlandse paralympische sporters bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt. Algemeen directeur van NOCNSF, Marc van den Tweel, benadrukt dat de nadruk te vaak ligt op wat mensen níet kunnen. ‘In de sportwereld zien we wat mogelijk is wanneer mensen de kans krijgen om te presteren op basis van hun talenten, ondanks eventuele beperkingen,’ zegt Van den Tweel. Hij pleit voor een mentaliteitsverandering, waarbij er meer aandacht komt voor wat mensen wél kunnen.

Met de actieverklaring hopen de betrokken organisaties een stap te zetten richting een inclusievere samenleving waarin iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken.