Voorjaarsnota 2025: Belangrijke veranderingen voor casemanagement in de sociale zekerheid

apr 22, 2025 | Nieuws

De Voorjaarsnota 2025 bevat een aantal ingrijpende beleidswijzigingen die direct gevolgen hebben voor het werkveld van casemanagers. Hieronder zetten we de drie belangrijkste veranderingen op een rij.

1. Verkorting van de WW- en WGA LGU-duur: harmonisatie en besparing

In lijn met het Hoofdlijnenakkoord (HLA) wordt de maximale duur van de WW-uitkering per 1 januari 2027 teruggebracht van 24 naar 18 maanden. Deze maatregel geldt ook voor de loongerelateerde uitkering (LGU) binnen de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). De harmonisatie van deze regelingen moet zorgen voor vereenvoudiging én bezuiniging. Voor casemanagers betekent dit een belangrijke verandering in de duur van inkomenszekerheid voor cliënten, en mogelijk een intensivering van re-integratie-inspanningen in een korter tijdsbestek.

2. Voorjaarsnota: terugkeer vereenvoudigde beoordeling voor 60-plussers in de WIA

Vanaf september 2025 wordt opnieuw een vereenvoudigde sociaal-medische beoordeling ingevoerd voor mensen van 60 jaar en ouder die een WIA-claim indienen. Dit gebeurt tijdelijk voor een periode van twee jaar, om de werkdruk bij het UWV te verlichten en wachttijden te verkorten. Casemanagers kunnen hierdoor sneller duidelijkheid krijgen over het recht op een uitkering voor deze groep, maar het vergt ook alertheid op de toepassing en uitleg van de versimpelde beoordelingssystematiek.

3. Aanvullende maatregelen in de WIA: herstel en intensivering

De WIA-uitgaven stijgen mede door drie herstelmaatregelen:

  • Herstel van fouten in de dagloonvaststelling (2020-2024),
  • Uitvoering van de CRvB-uitspraak over loonloze tijdvakken,
  • Correctie op de indexatie van uitkeringen tussen 2006-2022.

Daarnaast wordt het buitenwettelijke beleid rond het kwijtschelden van voorschotten wettelijk verankerd en zijn er intensiveringen aangekondigd voor betere re-integratiebegeleiding. Casemanagers krijgen hiermee te maken met dossiers waarin terugvorderingen mogelijk worden kwijtgescholden, en met cliënten die alsnog recht blijken te hebben op hogere uitkeringen.

Wat betekent dit voor de praktijk van casemanagers?

Deze ontwikkelingen vragen om een scherp oog voor veranderende regelgeving, herbeoordeling van lopende casussen, en een strategische inzet op duurzame re-integratie, zeker in het licht van de verkorte uitkeringsduur.

Blijf op de hoogte van de implementatiedata en vertaalslagen in de uitvoering. Deze Voorjaarsnota onderstreept opnieuw hoe dynamisch het veld van sociale zekerheid is – en hoe essentieel een goed geïnformeerde casemanager blijft voor passende ondersteuning van cliënten.