Verwijtbaar handelen, ernstige verwijtbaarheid en dringende reden

jan 22, 2025 | Nieuws

Dit is een introductie van het artikel van HR Rendement. Je leest het volledige artikel hier.

Verschillen en overeenkomsten

In het ontslagrecht komen vaak de termen ‘verwijtbaar handelen’, ‘ernstig verwijtbaar handelen’ en ‘dringende reden’ voorbij. Hoewel deze begrippen van elkaar verschillen, kunnen ze elkaar ook overlappen. Maar hoe kun je als werkgever deze begrippen onderscheiden? En welke ontslagroute kun je het beste kiezen?

Wat is verwijtbaar handelen?

Een werknemer die de regels van het bedrijf negeert of ongepast gedrag vertoont, kan zich schuldig maken aan verwijtbaar handelen. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die zich, ondanks duidelijke afspraken, ongepast gedraagt tegenover collega’s. Of een leidinggevende die herhaaldelijk een werknemer pest onder het mom van ‘het is maar een grapje’. In dergelijke gevallen kun je als werkgever een ontbindingsverzoek indienen op basis van de zogenaamde ‘e-grond’: ontslag wegens verwijtbaar handelen of nalaten.

Het verwijtbare gedrag moet echter zodanig ernstig zijn dat redelijkerwijs niet van de werkgever kan worden verwacht de arbeidsovereenkomst voort te zetten.

Voorbeelden van verwijtbaar handelen

In de wet worden twee voorbeelden gegeven van situaties die onder verwijtbaar handelen vallen:

  1. Niet nakomen van re-integratieplichten: Een werknemer die zijn wettelijke verplichtingen rondom re-integratie niet naleeft, kan als verwijtbaar worden beschouwd.
  2. Dringende reden voor ontslag: Soms overlapt verwijtbaar handelen met een dringende reden voor ontslag, zoals diefstal of herhaaldelijk werk weigeren.

Wat is een dringende reden?

Een dringende reden is een ernstige situatie die ontslag op staande voet rechtvaardigt. Het meest bekende voorbeeld hiervan is diefstal. Maar er zijn ook andere situaties die als dringende reden kunnen gelden. Denk aan:

  • Hardnekkige werkweigering: Als een werknemer herhaaldelijk zonder geldige reden niet komt opdagen, kan dit leiden tot ontslag op staande voet. Let wel, één keer niet opdagen is meestal niet voldoende om direct ontslag te rechtvaardigen.
  • Onacceptabel gedrag: Elk gedrag dat de werkrelatie onhoudbaar maakt, kan een dringende reden opleveren. Bijvoorbeeld ernstig wangedrag of een vergrijp dat het vertrouwen onherstelbaar schaadt.

Hoe bepaal je de juiste route?

Als werkgever is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke ontslagroute je kiest. Verwijtbaar handelen is een bredere categorie en kan, afhankelijk van de ernst, leiden tot een verzoek om ontbinding of ontslag op staande voet. Een dringende reden vereist dat de situatie direct en ernstig is.

In elk geval is het verstandig om juridisch advies in te winnen voordat je tot ontslag overgaat. Hiermee voorkom je dat een rechter later oordeelt dat het ontslag onterecht was.

Lees het volledige artikel hier.