Steeds meer werknemers melden zich ziek door stressklachten, schrijft NU.nl. Dit jaar zagen arbodiensten een stijging van 8 procent in stressgerelateerd verzuim. Vergeleken met vijf jaar geleden is er zelfs sprake van een toename van 30 procent.
Stress als belangrijke oorzaak van ziekteverzuim
Uit gegevens van ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat inmiddels één op de vier verzuimdagen te maken heeft met stress. Redmer van Wijngaarden, directeur medische zaken bij ArboNed, licht toe: ‘De oorzaken van stress verschillen, maar het is duidelijk dat steeds meer mensen ermee te maken krijgen. Bovendien vallen medewerkers gemiddeld langer uit.’
Werkdruk stijgt voor collega’s
Een vaak genoemd probleem is dat de afwezigheid van collega’s door stress de werkdruk voor de overgebleven medewerkers verhoogt. Dit kan ook bij hen voor stress zorgen, waardoor het verzuim verder toeneemt.
‘Stressklachten zijn vaak hardnekkig,’ waarschuwt Van Wijngaarden. ‘Hoe langer je wacht met aanpakken, hoe groter de gevolgen. Maar er is goed nieuws: je kunt hier zelf iets aan doen.’
Samen werken aan een oplossing
Zowel werkgevers als werknemers spelen een belangrijke rol in het aanpakken van stress. Het is volgens Van Wijngaarden cruciaal om op tijd hulp te zoeken en open het gesprek aan te gaan. Als dat niet voldoende helpt, kan een bedrijfspsycholoog een uitkomst bieden.
Bijzonder lage verzuimcijfers in november
Naast de toename van stressklachten viel er in november iets opmerkelijks te zien. Het aantal ziekmeldingen daalde in die maand, terwijl dit normaal gesproken juist stijgt. Waar er vorig jaar in november 82 ziekmeldingen per 1.000 medewerkers waren, zakte dit dit jaar naar 65.
In veel gevallen gaat het om kortdurend verzuim, bijvoorbeeld door griepachtige klachten. Deze onverwachte daling biedt een klein lichtpuntje te midden van de zorgwekkende cijfers over stressgerelateerd verzuim.