RNVC is uitgenodigd om betrokken te zijn bij de denksessies van ZonMw, gericht op Innovatieve Arbozorg. Dit initiatief, ondersteund door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), beoogt de opleidingscapaciteit en toekomstbestendigheid van arbeidsgerelateerde zorg te vergroten. Het subsidieprogramma van ZonMw omvat drie programmalijnen, waarvan de tweede binnenkort van start gaat. Deze programmalijn richt zich op het bevorderen van samenwerking tussen (kern)deskundigen.
Denksessies
ZonMw en het ministerie van SZW hebben De Argumentenfabriek gevraagd een verkenning uit te voeren als voorbereiding op de subsidieoproep voor de tweede programmalijn. Deze verkenning bestaat uit een reeks denksessies waarin we de taken en de mogelijke samenwerking tussen deskundigen in de arbozorg in kaart brengen. Het uiteindelijke doel is om ‘witte vlekken’ in de samenwerking te identificeren, wat als startpunt dient voor toekomstige subsidieaanvragen.
Tijdens de eerste denksessie begonnen we met twee cruciale vragen: “Welke deskundigen spelen een rol in de arbozorg?” en “Wat zijn de taken van deze deskundigen?” Dit hielp ons een duidelijk beeld te krijgen van de verschillende professionals die bijdragen aan de arbozorg en hun verantwoordelijkheden. De tweede denksessie bestond uit drie denkrondes waarin we ons richtten op preventie in de arbozorg. We onderzochten wie wat precies doet in de arbozorg en de specifieke taken van de verschillende deskundigen, wat ons meer inzicht gaf in de rolverdeling en verantwoordelijkheden binnen het veld.
De derde denksessie vond plaats bij het ministerie van SZW. Hier bespraken we de aangepaste omschrijving van preventie in de arbozorg, geformuleerd met input van alle deelnemers uit de vorige sessie. Vervolgens brachten we de onderwerpen voor samenwerking tussen deskundigen in kaart en prioriteerden deze. In september staat de vierde denksessie gepland, waarin we verder ingaan op de samenwerking tussen deskundigen en concrete stappen zetten om deze te verbeteren.
Betrokkenheid en inzet voor de verbetering van de arbozorg
Onze deelname aan deze denksessies toont onze betrokkenheid en inzet voor de verbetering van de arbozorg in Nederland. Door actief mee te denken en bij te dragen aan deze verkenning, kunnen we de belangen van onze leden vertegenwoordigen en ervoor zorgen dat onze expertise wordt meegenomen in de beleidsvorming. Bovendien helpt het ons om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties in de arbozorg en ontmoeten we andere beroepsverenigingen die actief zijn binnen de sociale zekerheid.
We kijken uit naar de voortzetting in augustus en houden jullie uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen.