De brancheorganisatie OVAL, die zich inzet voor duurzame inzetbaarheid, re-integratie en loopbaanbegeleiding, heeft positief gereageerd op de aangekondigde plannen van het kabinet om de regelgeving voor langdurig zieken te versimpelen. Volgens OVAL sluit dit goed aan bij hun visie op een betere re-integratie en het verminderen van administratieve lasten voor zowel werkgevers als werknemers.

Focus op passend werk vóór medische keuring

Het kabinet stelt voor dat langdurig zieken eerst moeten onderzoeken of er passend werk beschikbaar is, voordat ze een medische keuring ondergaan. Dit moet volgens OVAL zorgen voor een meer efficiënte terugkeer naar de arbeidsmarkt. Het voorstel kan ook de druk op het UWV verminderen, waar op dit moment lange wachttijden zijn voor medische keuringen.

Voordelen voor werkgevers en werknemers

De huidige wet- en regelgeving rondom langdurige ziekte is complex en leidt vaak tot fouten en onzekerheden. OVAL ziet in de voorgestelde vereenvoudigingen een kans om zowel werkgevers als werknemers beter te ondersteunen. Door eerst te kijken naar de mogelijkheden voor passend werk, kan de betrokkenheid van alle partijen worden vergroot, wat de re-integratie kan versnellen.

Reactie op kritiek van FNV

Kitty Jong van vakbond FNV heeft zorgen geuit over de rol van re-integratiebureaus in het proces. OVAL reageert hierop door te benadrukken dat hun leden werken volgens strenge kwaliteitsnormen, waarbij het welzijn van de zieke werknemer altijd voorop staat. Ze werken nauw samen met het UWV om een goede dienstverlening te garanderen. OVAL nodigt FNV graag uit om in gesprek te gaan over de zorgen en samen te werken aan een duurzame oplossing voor re-integratie.

Gelijke kansen voor iedereen centraal

Een belangrijk punt voor OVAL is dat alle werknemers, ongeacht hun inkomen, gelijke kansen krijgen binnen het nieuwe systeem. Het nieuwe stelsel moet ervoor zorgen dat iedereen die in aanmerking komt, recht heeft op een re-integratie-uitkering. Om dit doel te bereiken, pleit OVAL voor een hechte samenwerking tussen werkgevers, re-integratiebureaus en de overheid. Ze staan klaar om hun expertise te delen en actief mee te werken aan de uitvoering van de voorgestelde plannen.

Met deze aanpassingen wil OVAL bijdragen aan een eerlijker en effectiever systeem dat de terugkeer naar de arbeidsmarkt voor langdurig zieken vergemakkelijkt.