Volgens recente cijfers is een op de drie Nederlanders mantelzorger, waarbij zij zorg verlenen aan een naaste zoals een partner, vriend of familielid. Klara Raiber, onderzoeker aan de Radboud Universiteit, wijst erop dat de vergrijzing in Nederland en de toename van mantelzorgers steeds meer impact hebben op andere aspecten van het leven, vooral op werk.
Combineren lijkt een uitdaging
Veel mantelzorgers vinden het moeilijk om een goede balans te vinden tussen werk en zorg, vooral wanneer de zorg intensief is. Tara Knegt, onderzoeker informele zorg bij Movisie, benadrukt dat het vooral werk is dat moeilijk te combineren valt met mantelzorg. Flexibiliteit in hobby’s en het sociale leven is vaak mogelijk, maar werk biedt minder ruimte voor aanpassingen.
Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers vaak hun werk aanpassen om voor hun naasten te kunnen zorgen. Dit varieert van minder werken tot het volledig stoppen met werken. In sommige gevallen kiezen mantelzorgers ervoor om zelfstandige te worden, zodat zij hun werkweek flexibeler kunnen indelen. Helaas heeft dit vaak een negatieve invloed op hun carrière, waarbij vooral vrouwen merken dat hun salaris minder snel stijgt.
Stress door financiële druk
De financiële druk waar mantelzorgers onder staan, kan leiden tot aanzienlijke stress. Volgens Knegt lopen mantelzorgers een hoger risico op schulden en financiële problemen, mede door de extra kosten die mantelzorg met zich meebrengt, zoals reiskosten en kosten voor medicatie.
Om de druk op mantelzorgers te verlichten, pleit Raiber voor meer investeringen in professionele zorg en voor een grotere rol van werkgevers. Werkgevers kunnen hun medewerkers beter informeren over hun rechten als mantelzorger en meer begrip tonen voor hun situatie. Dit kan de combinatie van werk en zorg aanzienlijk verbeteren en mantelzorgers helpen om hun verantwoordelijkheden beter te managen.
Bron: NU.nl, Noémi van de Pol, “Mantelzorg moeilijk te combineren met werk”