Stress speelt een steeds grotere rol in het ziekteverzuim van werknemers, schrijft NU.nl. Uit recent onderzoek blijkt dat inmiddels één op de vier verzuimdagen wordt veroorzaakt door stressklachten.
Ziekmeldingen door stress nemen fors toe
In de periode van zomer vorig jaar tot zomer dit jaar zijn ziekmeldingen als gevolg van stress met 8 procent toegenomen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Over een periode van vijf jaar is deze stijging zelfs opgelopen tot 30 procent, aldus arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare.
Algemeen ziekteverzuim licht gestegen
Het totale ziekteverzuim steeg in dezelfde periode ook licht, van gemiddeld 4,6 procent naar 4,7 procent. Stressgerelateerde klachten blijken echter een opvallende oorzaak te zijn. “Bij één op de vier verzuimdagen ligt stress aan de basis,” verklaren de arbodiensten, die de gezondheid en werkomstandigheden van circa een miljoen werknemers monitoren.
Langdurig herstel bij stressgerelateerde klachten
Een belangrijk probleem bij stress is de duur van het herstel. Werknemers die uitvallen door stress zijn vaak lang uit de roulatie. Gemiddeld duurt het 245 dagen voordat een werknemer met stressklachten weer aan de slag kan. “Wanneer signalen van stress te laat worden herkend en aangepakt, kan dit verzuim zelfs oplopen tot meer dan tien maanden,” waarschuwen de experts.
Preventie en vroege signalering noodzakelijk
Het onderzoek benadrukt het belang van vroegtijdige signalering en preventie van stress op de werkvloer. Werkgevers kunnen bijdragen aan een gezonde werkomgeving door stress tijdig te herkennen en maatregelen te treffen, zoals werkdrukverlaging en ondersteuning bij mentale klachten. Dit kan niet alleen langdurig verzuim voorkomen, maar ook de algehele productiviteit en werktevredenheid verhogen.