Alleen nog kleine werkgevers compensatie transitievergoeding?

mrt 18, 2025 | Nieuws

Gaan we weer terug naar slapende dienstverbanden? Die discussie leek toch al lang beslecht? Maar helaas, de kwestie speelt opnieuw op, schrijft Suzanne Meijers in haar blog.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft plannen om de compensatieregeling te beperken. Dit zou betekenen dat alleen kleine werkgevers nog compensatie krijgen voor de transitievergoeding die zij betalen na twee jaar arbeidsongeschiktheid van een werknemer.

Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen er grote problemen ontstaan. Werkgevers die niet als ‘klein’ worden gezien, blijven dan met kosten achter. Tegelijkertijd kunnen werknemers in conflict raken met hun werkgever over het beëindigen van hun dienstverband na langdurige ziekte.

Ontslag na twee jaar ziekte

Wanneer een werknemer twee jaar arbeidsongeschikt is, hebben zowel hij als de werkgever hun verplichtingen rond re-integratie vervuld. Maar soms is terugkeer naar de werkvloer simpelweg niet mogelijk. Als de verwachting is dat de werknemer binnen zes maanden niet herstelt, geldt er geen opzegverbod meer en mag ontslag plaatsvinden. Er zijn dan twee manieren om het dienstverband te beëindigen.

  1. Beëindiging met wederzijds goedvinden: Werkgever en werknemer maken samen afspraken over het einde van het dienstverband.
  2. Ontslag via het UWV: Als een overeenkomst niet lukt, kan de werkgever ontslag aanvragen bij het UWV op basis van artikel 7:669 lid 3 sub b BW.

Slapende dienstverbanden: hoe zat het ook alweer?

Tot nu toe kunnen werkgevers een compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die zij bij ontslag moeten betalen. Hierdoor is er geen noodzaak meer om een dienstverband ‘slapend’ te houden. Zodra de wachttijd van 104 weken is verstreken en er geen risico meer is op een loonsanctie, is ontslag mogelijk zonder financiële nadelen voor de werkgever.

Lees hier de volledige blog van Suzanne Meijers over de transitievergoeding.