Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van werkend Nederland (47%) vindt dat jongere generaties minder goed gestructureerd kunnen werken, vooral vanwege hun korte spanningsboog, schrijft AllesoverHR. Dit wordt niet alleen door oudere collega’s opgemerkt; ook de jongeren zelf herkennen dit probleem. Van de werkenden onder de 35 jaar geeft 46 procent aan zichzelf hierin te herkennen. Het onderzoek, uitgevoerd door IT-bedrijf Aces Direct onder meer dan 1.000 werkenden in organisaties van 250 tot 1200 medewerkers, toont daarnaast aan dat 40 procent denkt dat de oudere generatie productiever zou kunnen zijn als ze meer gebruik zouden maken van moderne technologie.

Verschillen in werkhouding tussen generaties

Hoewel de meerderheid van werkend Nederland (68%) aangeeft liever in teamverband te werken, heeft de jongere generatie vaker de voorkeur voor individueel werk. Van de medewerkers jonger dan 35 jaar geeft 39 procent aan liever alleen te werken. In vergelijking hiermee kiest slechts 26 procent van de 55-plussers voor individueel werken. Ook de groep tussen 35 en 55 jaar werkt liever samen met collega’s, waarbij 70 procent teamwerk verkiest. Daarnaast zijn er grote verschillen in de communicatievoorkeuren. Waar 90 procent van de 55-plussers het liefst face-to-face communiceert, geeft 44 procent van de jongere generatie de voorkeur aan digitale communicatie. De groep tussen 35 en 55 jaar zit hier tussenin, met 73 procent die face-to-face contact verkiest.

Jongeren kiezen voor persoonlijke ontwikkeling

Opvallend is dat humor op de werkvloer belangrijker lijkt te zijn voor de oudere generaties. Zo vindt 64 procent van de 55-plussers humor op het werk erg belangrijk, terwijl dit voor slechts 45 procent van de jongere medewerkers geldt. Jongeren hechten daarentegen meer waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Ze volgen vaker trainingen en opleidingen (35%) en ondernemen meer actie om stress te verminderen (26%) dan hun oudere collega’s. De groep tussen 35 en 55 jaar deelt deels de voorkeur voor humor met hun oudere collega’s (54%), maar erkent ook het belang van trainingen en persoonlijke ontwikkeling (34%).

Met deze bevindingen wordt duidelijk dat de verschillen tussen jongere en oudere generaties op de werkvloer groot zijn, zowel in werkhouding als in voorkeuren voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Dit biedt organisaties de kans om strategieën aan te passen en generaties op de werkvloer beter te ondersteunen.