Grote controleoperatie
Deze zomer werd duidelijk dat er structureel fouten zijn gemaakt in tienduizenden WIA-dossiers. Het UWV gaat daarom 25.000 tot 50.000 dossiers handmatig nalopen. Volgens Maarten Camps, voorzitter van de raad van bestuur, is dit essentieel om het vertrouwen te herstellen. ‘Mensen hebben recht op duidelijkheid en een correcte uitkering. Begin volgend jaar informeren we hen over de uitkomst van de controle,’ aldus Camps in zijn brief aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum.
Correcties en nabetalingen
Als blijkt dat iemand te weinig WIA-uitkering heeft ontvangen, zal het UWV het bedrag corrigeren en het verschil nabetaald krijgen. Voor situaties waarin te veel is uitgekeerd, past het UWV de uitkering aan, met een overgangsperiode van twee maanden. Mensen hoeven te veel ontvangen bedragen in principe niet terug te betalen, tenzij er sprake is van fraude of duidelijk misbruik.
Bredere problemen en urgente veranderingen
Naast de WIA blijkt ook bij andere uitkeringen, zoals de WW en Ziektewet, regelmatig fouten gemaakt te worden in de complexe berekeningen. Het UWV onderkent dat deze fouten samenhangen met verouderde IT-systemen, personeelstekorten en ingewikkelde regelgeving. Het benadrukt de noodzaak om sneller veranderingen door te voeren. Zo wil het UWV onder meer de processen vereenvoudigen, de IT verbeteren en de capaciteit verhogen.
Het streven is om uiterlijk in de zomer van 2026 alle fouten gecorrigeerd te hebben en de dienstverlening blijvend te verbeteren. ‘Het is tijd om onze organisatie echt menselijker te maken,’ besluit Camps.
Je leest hier de volledige brief van Maarten Camps hier. Het antwoord van Minister van Hijum is te lezen in deze kamerbrief.