Uit onderzoek blijkt dat vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een beperking zich vaker gediscrimineerd voelen op de werkvloer, is te lezen op NU.nl. Dit geldt ook voor werknemers in grote bedrijven, medewerkers met weinig autonomie en mensen die gevaarlijk werk doen. Deze bevindingen komen voort uit een uitgebreide analyse van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verder onderzoek naar discriminatie op het werk
Statistisch onderzoeker Luuk Hovius van het CBS legt uit dat er in april alleen naar aantallen werd gekeken. “Voor deze nieuwe resultaten hebben we meer aandacht besteed aan de omstandigheden van de mensen die aangeven zich gediscrimineerd te voelen,” zegt hij.
Het onderzoek laat zien dat medewerkers in grote organisaties en mensen met weinig invloed op hun werk vaak discriminatiegevoelens ervaren. Dit geldt ook voor werknemers met gevaarlijke werkomstandigheden. Werknemers met een beperking of langdurige aandoening voelen zich regelmatig genegeerd of buitengesloten.
Vrouwen en migratieachtergrond
Opvallend is dat vrouwen minder vaak discriminatie ervaren als ze veel vrouwelijke collega’s hebben. Voor werknemers met een migratieachtergrond ligt dit anders. Werknemers met veel buitenlandse collega’s voelen zich juist vaker gediscrimineerd. “Waarom dit zo is, weten we nog niet,” geeft Hovius aan.
Ook hoogopgeleiden melden discriminatie
Naast vrouwen en mensen met een migratieachtergrond melden ook hoogopgeleiden en leidinggevenden relatief vaak discriminatie. Dit geldt vooral voor mensen in sterk stedelijke gebieden. Hovius benadrukt dat hiervoor nog geen duidelijke verklaring is en dat verder onderzoek nodig is.
Een op de tien werknemers voelt zich gediscrimineerd
Uit eerdere CBS-gegevens bleek dat in 2022 ongeveer 10 procent van de werknemers in Nederland zich gediscrimineerd voelde. Dit komt neer op zo’n 800.000 mensen. De meest genoemde vormen van discriminatie zijn discriminerende opmerkingen, genegeerd worden of buitensluiting.
Discriminatie ook bij stagiaires en gemeenten
Naast werknemers hebben ook mbo-studenten al jaren te maken met stagediscriminatie. Vaak voelen zij zich niet serieus genomen als ze dit melden. Uit een onderzoek van oktober blijkt bovendien dat discriminatie op de werkvloer structureel voorkomt bij gemeenten. Het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS), dat dit onderzoek uitvoerde, vermoedt dat structurele discriminatie ook buiten gemeentelijke organisaties voorkomt.