Alleen kleine werkgevers krijgen transitievergoeding terug
Het UWV verzuimbeleid ondergaat een ingrijpende verandering. Pascal Besselink waarschuwt op LinkedIn werkgevers voor een wetsvoorstel dat momenteel in internetconsultatie is. Deze wijziging zal de compensatieregeling voor transitievergoedingen bij langdurig verzuim drastisch beperken.
Wat verandert er in de UWV verzuimcompensatie?
Tot op heden konden alle werkgevers die een werknemer na 104 weken arbeidsongeschiktheid ontsloegen, de betaalde transitievergoeding terugvragen bij het UWV. Maar dit gaat veranderen. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, zal die compensatie vanaf 1 juli 2026 uitsluitend nog beschikbaar zijn voor kleine werkgevers.
Volgens het voorstel wordt een kleine werkgever gedefinieerd als een bedrijf met een loonsom tot en met 25 keer het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per jaar. Voor grotere werkgevers blijft de verplichting bestaan om de transitievergoeding te betalen bij langdurig verzuim, maar zij krijgen deze kosten niet meer gecompenseerd door het UWV.
Gevolgen voor werkgevers en langdurig zieke werknemers
De wetgever voorziet al een mogelijk probleem: werkgevers die niet meer in aanmerking komen voor UWV-compensatie bij verzuim, zouden kunnen besluiten om langdurig arbeidsongeschikte werknemers “slapend” in dienst te houden.
Dit scenario deed zich eerder ook voor, totdat de Hoge Raad oordeelde dat werkgevers verplicht zijn mee te werken aan beëindiging van arbeidsovereenkomsten van langdurig arbeidsongeschikten. Deze uitspraak, gecombineerd met de bestaande UWV verzuimcompensatie, zorgde ervoor dat de meeste dienstverbanden na twee jaar ziekte daadwerkelijk werden beëindigd met toekenning van transitievergoeding.
Voor werkgevers was dit financieel haalbaar omdat het UWV deze kosten compenseerde. Zoals Besselink het treffend verwoordt: “Het bonnetje ging direct door naar UWV en wordt in veruit de meeste gevallen ook volledig voldaan.”
Regeringsstandpunt over de UWV verzuimwetgeving
Ondanks de voorgestelde beperking van de compensatieregeling, benadrukt de regering dat het “de voorkeur verdient” dat werkgevers blijven meewerken aan beëindiging van arbeidsovereenkomsten met langdurig arbeidsongeschikte werknemers, ongeacht of zij recht hebben op compensatie van het UWV.
Reageer op het wetsvoorstel
Tot 19 maart 2025 kunnen belanghebbenden reageren op dit wetsvoorstel via de internetconsultatie. Ben je werkgever en wil je je zorgen uiten over deze aanpassing in het UWV verzuimbeleid? Dan is dit jouw kans om je stem te laten horen.
Het volledige wetsvoorstel draagt de titel Beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers en zal, indien aangenomen, significant impact hebben op hoe werkgevers omgaan met langdurig verzuim en de daaruit voortvloeiende financiële verplichtingen.
Lees hier de volledige Memorie van toelichting LAO