Tegen 2030 zal slechts een derde van al het werk door menselijk arbeid worden uitgevoerd als gevolg van de impact van AI en robotica, is te lezen in een artikel van UvA. Dit is een van de conclusies uit het Future of Jobs Report 2025 van het World Economic Forum.
Structurele veranderingen op de arbeidsmarkt
‘De arbeidsmarkt zal tussen 2025 en 2030 structurele veranderingen ondergaan,’ zegt hoogleraar Henk Volberda (Amsterdam Business School, Universiteit van Amsterdam), die verantwoordelijk is voor de Nederlandse data van dit wereldwijde onderzoek.
De snelle digitalisering en opkomst van AI zullen niet alleen banen veranderen, maar ook de vaardigheden die nodig zijn om deze banen te vervullen. Omscholing en bijscholing worden daarom zeer belangrijk om werknemers klaar te stomen voor de toekomst. Volgens Volberda kan investeren in het trainen van werknemers een directe bijdrage leveren aan de inzetbaarheid van personeel en het tegengaan van werkloosheid.
Omscholing en bijscholing essentieel voor arbeidsmarkttransities
Hoewel de bredere toegang tot digitale technologieën naar verwachting 19 miljoen nieuwe banen zal creëren, zullen er ook 9 miljoen banen verdwijnen. ‘Omscholing en bijscholing bieden een oplossing voor dit verlies, omdat deze werknemers de kans geven om zich aan te passen aan nieuwe rollen in opkomende sectoren zoals technologie en groene energie,’ aldus Volberda. Dit is vooral relevant voor sectoren waarin banen door AI en robotica verdwijnen, zoals administratieve functies.
Volgens het rapport verwacht 39% van de werkgevers dat de huidige vaardigheden van werknemers tussen 2025 en 2030 verouderen. Door te investeren in omscholing en bijscholing kunnen bedrijven niet alleen voorkomen dat werknemers achterop raken, maar ook profiteren van de innovatieve mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt.
Noodzaak van training en ontwikkeling in Nederland
In Nederland vormt het tekort aan talent een grote uitdaging. Maar liefst 56% van de bedrijven verwacht moeilijkheden bij het vinden van geschikte werknemers. ‘Omscholing en bijscholing van het bestaande personeelsbestand zijn noodzakelijk om dit gat te dichten,’ zegt Volberda. Veel Nederlandse bedrijven versnellen daarom hun investeringen in training en ontwikkeling om werknemers te ondersteunen bij de overgang naar nieuwe functies.
Het stimuleren van omscholing en bijscholing kan bovendien bijdragen aan het welzijn van werknemers. ‘Een goed ontworpen trainingstraject vergroot niet alleen de inzetbaarheid, maar ook het vertrouwen en de motivatie van medewerkers,’ legt Volberda uit. Dit is een belangrijk aspect in een tijd waarin diversiteit, gelijkheid en inclusie centraal staan in personeelsstrategieën.
Omscholing en bijscholing als strategisch voordeel
Steeds meer bedrijven zien het ondersteunen van werknemers met omscholing en bijscholing als een strategische noodzaak. In het rapport wordt benadrukt dat deze investeringen niet alleen bijdragen aan de concurrentiepositie van bedrijven, maar ook aan een duurzamere arbeidsmarkt waarin technologie en menselijk talent hand in hand gaan.
Volberda concludeert: ‘De toekomst van werk vraagt om een herdefinitie van hoe we leren en werken. Omscholing en bijscholing zijn niet langer optioneel, maar een fundamenteel onderdeel van de strategie van bedrijven om zowel talent te behouden als aan te trekken.’
Over het Future of Jobs Report
Het Future of Jobs Report 2025 van het World Economic Forum bundelt inzichten over de toekomst van werk van meer dan 1.000 werkgevers, die samen meer dan 14 miljoen werknemers vertegenwoordigen, verspreid over 22 industriële sectoren en 55 wereldeconomieën. Het rapport onderstreept de cruciale rol van omscholing en bijscholing bij het vormgeven van een veerkrachtige arbeidsmarkt.