Bijna twee jaar lang stonden de gemeente Utrecht en Jaap van Engelenburg, beheerder van de Domtoren, lijnrecht tegenover elkaar in een arbeidsconflict. Uiteindelijk oordeelde de rechter hard over het optreden van de gemeente, is te lezen op RTV Utrecht.
Het begin van het conflict
In november 2022 ontstond het eerste conflict tijdens een vergadering over de restauratie van de Domtoren. Van Engelenburg uitte zijn ongenoegen over het ontbreken van dakhaken op de spits van de toren, die volgens hem nodig waren voor veilig werken. Dit besluit was zonder overleg genomen, wat leidde tot irritatie en een verhitte discussie. Hoewel hij later zijn excuses aanbood, werd Van Engelenburg direct van het project gehaald. De rechter oordeelde dat dit onterecht was en wees op het gebrek aan onderzoek of overleg.
Gebrek aan dialoog
In de daaropvolgende gesprekken luisterde de gemeente nauwelijks naar Van Engelenburg, waardoor de situatie verslechterde. Het advies van de bedrijfsarts om een open dialoog te starten werd genegeerd. Aanvankelijk mocht Van Engelenburg zijn werkzaamheden geleidelijk hervatten, maar zonder overleg werd dit teruggedraaid. Ook werden vertrouwelijke mails naar anderen doorgestuurd, wat de spanningen verder verhoogde.
Escalatie en beschuldigingen
In februari 2023 volgde een nieuwe poging tot dialoog, maar dit mondde volgens de vertrouwenspersoon uit in een beschuldigend ’tribunaal’. Van Engelenburg kreeg onverwachts nieuwe beschuldigingen te horen, wat de sfeer verder verpestte. In maart werd hem zelfs verboden een gesprek op te nemen, wat normaal wel toegestaan was volgens gemeentelijke protocollen. Hij ontving uiteindelijk een officiële waarschuwing voor vermeend ongepast gedrag.
UWV tikt gemeente op de vingers
In maart 2024 concludeerde het UWV dat de gemeente fouten maakte in het re-integratietraject van Van Engelenburg. Volgens de wet had de gemeente meer moeten doen om hem te laten terugkeren in zijn functie en het conflict op te lossen.
Het incident met de stenen
Op 22 april 2024 escaleerde het conflict verder toen Van Engelenburg persoonlijke spullen en enkele stenen van de Domtoren wilde meenemen. De gemeente beschuldigde hem van intimidatie en stelde een onderzoek in. De rechter oordeelde echter dat dit onderzoek rammelde en gericht leek op het vinden van schuld in plaats van de waarheid.
Het volledige artikel lees je op de website van RTV Utrecht. Hier is ook een video te vinden waarin Jaap van Engelenburg vertelt over de impact van de zaak.