RNVC heeft in samenwerking met diverse beroepsverenigingen bijgedragen aan de nieuwe publicatie Samen werken aan preventie: een verkenning naar een betere samenwerking tussen deskundigen in de arbozorg. Deze verkenning, uitgevoerd door De Argumentenfabriek in opdracht van ZonMw, brengt in kaart hoe professionals in de arbozorg samenwerken en waar verbeteringen mogelijk zijn. Het doel: de gezondheid van werkenden in Nederland bevorderen en beroepsziekten voorkomen.

Het veld van arbozorg is breed en divers

Tal van deskundigen zijn actief betrokken bij preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie. Hoewel elk van deze professionals vanuit hun eigen expertise bijdraagt aan het gezond houden van werkenden, blijkt de samenwerking in de praktijk nog niet optimaal. Dit kan ten koste gaan van een effectieve aanpak van beroepsziekten en uitval.

In de publicatie Samen werken aan preventie wordt ingezoomd op de huidige samenwerkingsverbanden en wordt aangegeven waar kansen liggen voor verbetering. De verkenning is gebaseerd op input van meer dan achttien beroepsgroepen. Een concreet voorbeeld dat wordt benoemd, is de samenwerking tussen preventiedeskundigen en professionals die verantwoordelijk zijn voor re-integratie. Door hun samenwerking te verbeteren, kunnen nieuwe gevallen van uitval mogelijk worden voorkomen.

Oproep tot subsidieaanvragen voor projecten in arbozorg

De publicatie is onderdeel van het ZonMw-programma Innovatieve Arbozorg, dat door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt ondersteund. Op basis van de bevindingen worden deskundigen nu opgeroepen om subsidieaanvragen in te dienen voor projecten die gericht zijn op het verbeteren van de samenwerking in de arbozorg. Deze projecten zullen bijdragen aan het versterken van preventieve maatregelen en het verminderen van uitval op de werkvloer.