Wanneer je als werknemer een tijdelijk contract hebt en dit voortijdig wilt beëindigen, is het belangrijk om goed te weten welke regels er gelden, schrijft AllesoverHR. Zonder een opzegbeding kan dit namelijk behoorlijk wat financiële gevolgen hebben. 

De noodzaak van een opzegbeding

Een opzegbeding in een tijdelijk contract biedt de mogelijkheid om het contract tussentijds te beëindigen. Zonder zo’n clausule kan geen van beide partijen – noch de werkgever, noch de werknemer – het contract eenzijdig opzeggen voordat de einddatum is bereikt. Dit kan problematisch zijn als je onverwachts van baan wilt veranderen of als je omstandigheden wijzigen.

Gevolgen van onregelmatige opzegging

Als een werknemer toch besluit het contract voortijdig op te zeggen zonder dat er een opzegbeding is opgenomen, spreken we van een onregelmatige opzegging. Dit kan de werkgever het recht geven om een schadevergoeding te eisen. Die vergoeding kan oplopen tot het bedrag dat overeenkomt met het brutoloon van de resterende maanden in het contract, inclusief vakantiegeld. Een werknemer die in zo’n situatie toch vertrekt, neemt daarmee een aanzienlijk financieel risico.

Recente rechtszaak over voortijdig ontslag

De risico’s van het voortijdig opzeggen zonder opzegbeding werden onlangs bevestigd in een zaak bij de rechtbank Rotterdam. Een financieel manager van een trailerverhuurbedrijf had zijn tijdelijke contract een paar maanden voor de einddatum beëindigd. Omdat hij geen opzegbeding had, moest hij zijn voormalige werkgever een schadevergoeding van ruim 22.000 euro betalen.

Waarom wordt een opzegbeding soms vergeten?

In de meeste tijdelijke contracten wordt standaard een tussentijdse opzegmogelijkheid opgenomen. Toch komt het voor dat dit wordt vergeten, of dat een bewuste keuze wordt gemaakt om zo’n clausule weg te laten. Dit kan gebeuren in functies waar vervanging moeilijk te vinden is of wanneer de werkgever zekerheid wil dat de werknemer blijft tot het einde van de contractperiode.

Werkgeversrechten bij vroegtijdig vertrek

Als een werknemer een tijdelijk contract voortijdig beëindigt zonder opzegbeding, heeft de werkgever recht op een zogenoemde gefixeerde schadevergoeding. Dit is een vastgestelde som die de werkgever mag eisen vanwege het mislopen van arbeid door de werknemer. Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers zich bewust zijn van deze regeling, omdat veel mensen niet goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten rondom tijdelijke contracten.