Belangrijke rol voor bedrijfsarts bij late diagnose van autisme

jul 7, 2025 | Nieuws

Steeds meer mensen krijgen pas op volwassen leeftijd de diagnose autisme — vaak nadat zij vastlopen in werk of privé. In die situaties is de bedrijfsarts vaak de eerste die signalen herkent. Dat blijkt uit onderzoek van Kim Pluijm, bedrijfsarts en militair arts, die zich in haar opleiding bij NSPOH richtte op deze doelgroep. Haar bevindingen benadrukken de belangrijke rol die bedrijfsartsen en HR-professionals kunnen spelen bij het herkennen en ondersteunen van werknemers met autisme.

Maatwerk en mensgericht beleid

Pluijm pleit voor een open, empathische aanpak. Mensen met autisme hebben vaak baat bij duidelijke communicatie, voorspelbaarheid en werkomgevingen die aangepast zijn aan hun behoeften. Als daarin wordt voorzien, blijken ze juist van grote waarde te zijn — denk aan nauwkeurigheid, analytisch vermogen en toewijding.

Belang van goede communicatie

Fouten of misverstanden op de werkvloer kunnen grote gevolgen hebben voor mensen met autisme. Een vergeten afspraak kan leiden tot langdurige onzekerheid of vermijding. Voor collega’s en leidinggevenden is het daarom belangrijk te begrijpen wat autisme inhoudt en hoe kleine aanpassingen veel verschil kunnen maken.

Scholing en bewustwording

NSPOH biedt modules aan die bedrijfsartsen, HR-professionals en casemanagers helpen om autisme beter te herkennen en begeleiden. Voorbeelden zijn “Autisme en werk” en “Autisme bij vrouwen”. Het vergroten van deze kennis draagt bij aan duurzame inzetbaarheid en inclusie op de werkvloer.

Van herkennen naar benutten

Wanneer werkgevers investeren in begrip en begeleiding, kunnen werknemers met autisme hun talenten veel beter inzetten. Dit vraagt een cultuuromslag waarbij neurodiversiteit niet als beperking, maar als waardevolle variatie wordt gezien.

Lees het volledige artikel op de website van NSPOH.